Romeinse Noordzee onderwerp voor EU-VK project

Provincie Zuid-Holland heeft ervoor gekozen om het thema `Noordzee in de Romeinse tijd’ aan te bieden aan partner-regio’s als project voor het zogenaamde Straits-initiatief. Hierin is de provincie geïnspireerd door de archeologen aan beide kanten van het Kanaal (Eng. Straits), die 2,5 jaar geleden zich verenigd hebben in het initiatief `Bridging the North Sea. Zuid-Holland is onlangs toegestreden tot het Straits Comité. “Dit is een samenwerking met Engelse, Franse, Vlaamse regio’s en Zeeland. Vanwege de Brexit is het Interreg 2 Zeeën programma beëindigd. Het Straits Comité biedt de mogelijkheid om de bestaande contacten te behouden en organisaties uit dit gebied met elkaar te laten samenwerken.” (Tekst GS besluit)

Deze regio’s hebben zitting in het Straits Comité.

De lezer van RomeinseKust.nl heeft de afgelopen jaren meegekregen dat archeologen uit dezelfde regio’s, aangevuld met collegae uit noord-west Engeland zich hebben verenigd in het initiatief `Bridging the North Sea‘. Het afgelopen jaar is het gelukt Straits en Bridging the North Sea bij elkaar te brengen, tenmiste als het aan Zuid-Holland ligt.

Momenteel werken medewerkers van Zuid-Holland en Hazenberg Archeologie samen om een initieel programmaplan vast te stellen. Zowel archeologen als ambtelijke organisaties op beide oevers van de Noordzee zijn zeer geïnteresseerd in het voornemen om de Romeinse Noordzee te gebruiken om de verzwakte verbinding tussen continent en VK weer te versterken. Wordt vervolgd.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .