Mastvoet Woerden 1 & achterschip Woerden 7 weer in de aandacht

In de voorbereiding van het Limes-seizoen 2023 wordt op twee fronten gewerkt aan de presentatie van de beroemdste Romeinse schepen van Woerden. Enerzijds vernieuwt het Stadsmuseum Woerden zijn archeologische opstelling op de zolderverdiping van een grotendeels Romeinnse expo naar een bredere opzet van het `Verhaal van Woerden’ In deze tentoonstelling zal de mastvoets van de Woerden 1 terugkeren. Anderzijds vormt een kleine schade aan het Diorama Laurium in de Castellum-garage onder Kerkplein een aanleiding om deze presentatie een schoonmaak- en onderhoudsbeurt te geven. Het Diorama Laurium vormt het decor van het achterschip van het beroemde Romeinse roei-vrachtschip Woerden 7.

Het schip Woerden 1 is in 1978 ontdekt en opgegraven door de Radboud Universiteit Nijmegen. Op de bodem van het schip lag nog een pakket graan dat ten gevolge van lekkage onbruikbaar werd. De Woerden 7 is in 2003 opgegraven door ADC ArcheoProjecten en Hazenberg Archeologie. De opgravingen trokken `volle zalen’ en ook de ontmanteling van het schip kon rekenen op veel publiek aandacht. Onder meer vanwege een slopende schimmel is ervoor gekozen slects een klein deel van het schip te conserveren. Dit is kosteloos gebeurd door het Museum für Antike Schifffahrt in Mainz. Vanaf 2012 ligt het bereomdste deel van het schip: stuurboordachterzijde met de roeiinrichting te pronken in een van de eerste Limes-expo’s van Nederland. In de Castellumgarage onder het Kerkplein als onderdeel van de Romeinse tentoonstelling door de gehele garage, die voor iedereen gratis te bezoeken is. Alles over de Woerden 7 en ook de Woerden 1 is te lezen in het publieksboek Romeinen in Woerden.

Naar verwachting wordt de nieuwe tentoonstelling op de zolder van het Stadsmuseum in de loop van 2023 geopend worden en zal in het voorjaar het Diorama Laurium weer in volle glorie te zien zijn. Tom Hazenberg: “ Het is mooi te zien dat de Romeinse geschiedenis in het centrum van Woerden een vaste waarde is geworden en inmiddels is onderdeel is geworden van Het verhaal van Woerden.”

Inmiddels is het centrum aangewezen als onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. De Romeinse schepen van Woerden vormen hoogtepunten in de presentatie hiervan.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .