Zoek mee naar De Oude Wereld

Nieuw project vanaf 28 april 2020.

Zoek mee naar de verdwenen Romeinse stad ‘De Oude Wereld’ op Goeree-Overflakkee

1Arch/Hazenberg Archeologie (Leiden) en Adviespraktijk A=M (Voorburg), daarbij gesteund door de gemeente Goeree-Overflakkee en de historische vereniging De Motte (Goeree-Overflakkee), willen in gezamenlijkheid gedurende (minimaal) één jaar een zo groot mogelijke doelgroep enthousiasmeren voor en betrekken bij onze zoektocht naar de verdwenen Romeinse stad ‘De Oude Wereld’ op of vlakbij Goeree-Overflakkee. Dit project is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Naast het vinden van de mythische Romeinse stad is het doel meer aandacht te genereren voor en draagvlak te creëren voor erfgoed op Goeree-Overflakkee en daarmee ook aandacht te vragen voor erfgoed in de provincie Zuid-Holland.

Voor diegenen die het verhaal nog niet kennen: (eigenlijk een hoofdstuk uit een spannend jongensboek)

 

 

 

 

 

 

 

Aldus schreef Pieter Jan Twisch in 1620. Kennelijk was begin 17de eeuw een deel van een waarschijnlijk Romeinse stad bloot komen te liggen die eeuwenlang onder het zand/strand verborgen lag. De zee had tijdelijke het zand weggespoeld en zo kwamen fundamenten bloot te liggen van huizen en straten en werd allerhande materiaal gevonden: romeinse munten, tanden, koperen ringen, sleutels een kruik, glasscherven etc. Ook andere geschiedschrijvers vertellen over deze wonderbaarlijke ontdekking. Daarbij verhalen zij van nog andere details zoals het blootkomen liggen van bomen, veel rood en blauw aardewerk.

In een citizen science project wordt getracht oude en nieuwe bronnen bij elkaar te brengen, waarmee de ontdekking van De Oude Wereld dichterbij komt. Zoals het er nu naar uitziet lukt het – ondanks de door de overheid gevraagde waakzaamheid – de zoektocht in de Nationale Romeinenweek te beginnen.

Volg deze zoektocht op de voet op RomeinseKust.nl en abonneer je op deze site. En bovenal: ZOEK MEE!